Het is voor mij als zelfverklaard quarterlifedeskundige natuurlijk belangrijk om mezelf goed te verdiepen in mijn doelgroep. Daarom lees ik over onderwerpen die twintigers en dertigers bezighouden en voer ik regelmatig inspirerende (coachings)gesprekken met ze. Afgelopen zomer leek het me interessant om mijn doelgroep eens in het wild te bekijken, door een wijk te bezoeken waar veel twintigers en dertigers wonen. Ik koos voor de Laak, onderdeel van de wijk Vathorst in Amersfoort. Als je op de A28 van Nijkerk naar Amersfoort rijdt, dan zie je het aan je rechterhand liggen. Grachtenpanden, kanaaltjes en bruggetjes, een prachtige wijk. Het IJburg van Amersfoort, zeg maar.

Onzeker
Ik zal eerlijk met je zijn: elke keer als ik in de Laak kom word ik best een beetje onzeker. Het barst er van de goed uitziende jonge mensen. De huizen zijn een plaatje om te zien en de interieurs zien er uit alsof ze rechtstreeks uit een woonmagazine komen. In de voortuinen staan dikke Duitse bakken en in de grachten aan de achtertuinen liggen leuke bootjes. Kom ik aan met mijn jaren 70 ex-huurwoning, 15 jaar oude stationwagen met een deuk in de achterklep en een beginnend buikje waar ik maar niet van af lijk te kunnen komen. Doe ik het wel goed genoeg?

9200000046118712Statusangst
Nou ben ik niet de enige die zichzelf afvraagt of het allemaal wel goed genoeg is. Volgens de Zwitserse filosoof Alain de Botton is deze ‘statusangst’ een belangrijk aspect van de hedendaagse maatschappij. Hij spreekt over het gevoel onwaardig te zijn. We krijgen dit gevoel als we niet kunnen voldoen aan het ideaal van succes dat de maatschappij ons oplegt. Dus als de buurman een grotere auto rijdt, of als een goede vriend meer geld verdient. Het is geen jaloezie, maar een wezenlijke angst om als mens gefaald te hebben.

Identiteitsvorming
Quarterlifers zijn over het algemeen zeer gevoelig voor statusangst. Ga maar na; je quarterlife is een periode waarin je keuzes maakt waarmee jou jouw identiteit voor een groot deel vastlegt. Je vraagt jezelf hoe je gelukkig kunt worden en moet daarvoor antwoord geven op een paar wezenlijke levensvragen:

  • Voor welke carrière ga ik?
  • Met wie ga ik mezelf settelen?
  • Wil ik eigenlijk kinderen?
  • Waar en hoe ga ik wonen?

Een spannende en onzekere periode dus.

Ratrace
Wat doe je als je onzeker bent over of jij het wel goed doet? Volgens de sociale vergelijkingstheorie maak je dan een inschatting van wat jij denkt dat de sociale norm is, van wat jij denkt dat nodig is om goed genoeg te zijn en geaccepteerd te worden. Dus doe je wat anderen doen. Maar natuurlijk wel een beetje extremer of exclusiever, want je moet per slot van rekening wel authentiek zijn. Zo ontstaat een wijk waar iedereen aan het ideale plaatje lijkt te voldoen. Maar ontstaat ook die ratrace en die prestatiemaatschappij waar we met elkaar zo moe van worden.

Scheidingen
Voor veel quarterlifers is de vraag of ze ergens ook gelukkig van worden belangrijk. Kijk je naar wat cijfers, bijvoorbeeld naar het aantal echtscheidingen, dan zou je zeggen dat je van dat ideale plaatje niet gelukkig wordt. In de zomer van 2016 haalde Vathorst namelijk het landelijke nieuws omdat ruim de helft van het aantal huwelijken er spaak loopt, zeker tien procent meer dan het landelijk gemiddelde. Vind ik trouwens ook niet gek, als je als partners beide fulltime moet werken om dat ideale plaatje van dat grachtenpandje, dikke Duitse bak en sloepje in de achtertuin waar te maken. Waar vind je dan nog de tijd en rust voor een goed gesprek? Zeker als je kinderen hebt die je ook als een project ziet waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Arme kinderen…

steve-jobsVolg je hart
Je kan het natuurlijk ook gewoon aan mij als zelfverklaard quarterlifedeskundige vragen. Dan verloopt het gesprek ongeveer zo: “Ernst, word ik ook gelukkig van dat ideale plaatje?” Dan zeg ik: “Ben jij besodemieterd, natuurlijk niet! Ik geef je één goede reden. Je wordt nooit gelukkig van jezelf vergelijken met anderen. Je wordt alleen maar gelukkig als je naar je hart luistert en doet wat jij het liefste wil doen. Vertrouw er maar op dat dat goed genoeg is. En weet dat je dan werkelijk authentiek bent.”

Word jij ook zo moe van die ratrace? Wil je leren hoe je vaker gelukkig kunt zijn? Kijk dan eens rond op mijn website www.dezinzoeker.nl of neem contact op. Ik vind het ontzettend leuk om met je van gedachten te wisselen over onderwerpen als geluk en zingeving.

%d bloggers liken dit: