Over

 

Hoi. Ik ben Ernst en het is mijn doel om jou – millenial – uit te dagen je hart te volgen en daarmee de wereld een (beetje) mooier te maken. Om je uit te leggen waarom ik mezelf dit doel gesteld heb, wil ik je vertellen over teleurstellingen, langgekoesterde dromen en waarom het zo belangrijk is dat je die najaagt.

 

Volgen van je hart
De meest directe aanleiding om met De Zinzoeker te starten was dat ik in korte tijd twee keer een promotie naar een leidinggevende functie ben misgelopen. Dat dwong mij goed na te denken over mijn ambities. Was het nu al tijd om mijn droom om coach te worden waar te maken? Of moest ik vasthouden aan het idee dat ik een betere coach zou worden als ik eerst ervaring opdeed als leidinggevende?

Ik besloot een jaar uit te trekken om te kijken hoe het me zou bevallen om me te ontwikkelen als coach. Maar wat voor coach word je dan? Op welke doelgroep en op welk vraagstuk richt je jezelf? Het was net in de periode dat ik veel twintigers en dertigers, millenials, in mijn omgeving met burn out-klachten zag uitvallen, waaronder mijn vrouw. De vraag hoe dit toch kwam was snel gesteld. Wat maakt toch dat deze stuk voor stuk jonge, gezonde en energieke mensen zichzelf zo voorbij lopen?

Mijn quarterlife, eindigend met een burn-out 

Het riep herinneringen op aan mijn eigen twintiger en dertiger jaren, een periode van geluk, maar ook van zoeken, uitproberen en teleurstellingen. Zo heb ik op mijn twintigste een punt gezet achter mijn eerste studie en ben ik aan nog eens twee studies begonnen, waarvan ik alleen de laatste afrondde. Tussendoor heb ik een jaar in Australië gereisd maar na dat jaar had ik erg veel moeite om mijn plek in Nederland weer te vinden. Ook de overgang van het studerende leven naar het werkende leven vond ik pittig. Door een sterke focus op prestaties verdween het werken vanuit mijn hart naar de achtergrond. Bovenop dit alles heb ik zelf moeten ervaren wat de gevolgen zijn als je jezelf te lang voorbij loopt en kwam ook ik met een burn-out thuis te zitten.  

Altijd gelukkig?

Coaching (en training) van millenials dus. Dus deed ik onderzoek naar  de twintigersdip, de quarterlife(crisis) en het dertigersdilemma. Naar persoonlijk leiderschap, sociale psychologie en geluk.  En sprak met veel twintigers en dertigers. Ik leerde dat er goede verklaringen zijn voor het feit dat zoveel millenials vastlopen en wat er aan te doen is. Maar ook dat er veel methodes zijn die beloven dat je door het toepassen van een eenvoudige truc gelukkig kunt worden. Of methodes die beloven dat je altijd gelukkig kunt zijn. Maar wat als dat je niet lukt? Heb je dan gefaald, een idee dat veel twintigers en dertigers toch al hebben? 

Gelukkig kwam ik ook methodes tegen die realistischer waren. Methodes die stellen dat er geen snelle oplossing is om gelukkig te worden en dat het vooral gaat om het ontwikkelen van je bewustzijn en van je gewoontes. Of methodes die beschrijven dat de mens een samenspel van verschillende facetten als denken, voelen en doen is en dat geluk draait om een gezonde balans daartussen. Geen van die methodes was echter specifiek gericht op de belevingswereld van millennials. 

De kordaat-benadering

Daarom ontwikkelde ik een eigen benadering, die ik de kordaat-benadering heb genoemd. Kordaat betekent dat je, ook in tijden dat het allemaal niet gaat zoals je wilt, vastberaden toewerkt naar jouw zelfverkozen doelen en dat is precies wat nodig is om het geluksgevoel te kunnen ervaren. De kordaat-benadering bestaat uit zeven bouwstenen (géén zeven stappen, want het leven is geen stappenplan) waarmee je leert hoe je een betekenisvol en aandachtig leven bevordert. Alle diensten van De Zinzoeker zijn gebaseerd op deze unieke benadering. Hiermee is een tweede  langgekoesterde droom bijna in vervulling gekomen: het schrijven van een boek (over de kordaat-benadering). Binnenkort hoop ik deze ook daadwerkelijk uit te geven.

 

Gratis

De kordaat-benadering is uitgebreid getest en werkt! Niet alleen heb ik zelf geleerd om vaker gelukkig te zijn, ook vele millenials voor jou hebben er baat bij gehad. De ervaringen van enkelen van hen kun je terig lezen op deze site. Omdat ik het iedereen gun om vaker gelukkig te zijn geef ik de kordaat-benadering gratis weg. Bijvoorbeeld in de vorm van een gratis minicursus. Ook mijn blogs, waarin ik schrijf over thema’s die veel millenials tegenkomen in hun zoektocht naar geluk, bevatten steeds elementen van de kordaat-benadering.

Commitment

Voor andere diensten, zoals de coaching in de aandachtstraining vraag ik een financiële vergoeding. Dat vraagt namelijk tijd en inzet en daar mag best wat tegenover staan. Bijkomend voordeel is dat jij je door deze vergoeding committeert aan je doelen, waardoor de kans op groei vele malen groter is. 

 

Persoonlijk

Als jij je committeert aan mij, committeer ik me aan jou. Dat betekent dat ik al mijn diensten kleinschalig houd. Alleen dan kunnen we echt contact maken en krijg jij de aandacht en kwaliteit waar je recht op hebt.

 

Een laatste droom

Ik hoop dat het lezen van mijn website je inspireert om jouw hart te volgen en je eigen dromen na te jagen. En dat je daardoor vaker gelukkig bent. Lukt dat, dan laten we samen aan de wereld zien dat het niet nodig is om dingen te doen die je niet echt gelukkig maken en om jezelf voorbij te lopen. Daarmee brengen we, tot slot, een laatste langgekoesterde droom in vervulling; namelijk dat we met elkaar de wereld (een klein beetje) mooier maken!

Kort CV Ernst

  • 2017 – heden. Trainer en coach bij De Zinzoeker.
  • 2011 – heden. Werkzaam als coach, trainer en docent (o.a. professionalisering, ondernemerschap, ethiek, rouw en verlies) bij de Hogeschool Utrecht.
  • 2009 – 2011. Medior (beleids)adviseur bij een groot adviesbureau voor de publieke sector. Verschillende opdrachtgevers binnen het sociaal domein.
  • 2006 – 2009. Begin van loopbaan als trainee bij een groot adviesbureau voor de publieke sector. Opleiding gericht op het verwerven van professionele (advies)vaardigheden.
  • 1995 – 2005. Omzwervingen door binnenland, buitenland en langs drie studies. Eind 2005 cum laude afgestudeerd aan de opleiding Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

 

Meer weten? Zie mijn LinkedIn-account voor een uitgebreid C.V  (https://nl.linkedin.com/in/ernst-van-berkum-724bb26).