Wil je meer weten over millenials, de quarterlife en de quarterlife(crisis)? Klik dan op onderstaande vragen en lees het antwoord. Heb jij een vraag en staat het antwoord daarop er niet tussen? Vul dan onderstaand formulier in en je krijgt z.s.m. antwoord.

Ben ik een millenial? En wat heeft dat te maken met de quarterlife?

Millenials is de naam voor de generatie die geboren is tussen 1980 en 2000. Het is de eerste generatie die is geboren in een digitale wereld, waardoor ze (online) sneel ontspanning en informatie weten te vinden. Ze worden daarom ook wel de generatie Einstein (generatie Y) genoemd.

De quarterlife is levensfase van begin twintig tot halverwege de dertig (soms ook tot eind dertig). In deze fase maak je de stap naar wat algemeen wordt gezien als een volwassen leven. Je bepaalt hoe je invulling geeft aan zaken als relaties, werk, vriendschap, familiebanden, vrije tijd en geeft daarmee uitdrukking aan je identiteit. De meeste millenials bevinden zich dus in hun quarterlife.

Wat is dat eigenlijk, zo’n quarterlifecrsis?

Van een quarterlifecrisis is sprake als je onzeker en/of somber bent over de keuzes die je in de quarterlife moet maken. Meestal zijn dit keuzes op het gebied van loopbaan, relaties of kinderen. Je bent niet alleen. Ruim 70% van de hoogopgeleide twintigers en (begin)dertigers geeft aan hier in meer of mindere mate last van te hebben. Veel voorkomende vragen zijn:

  1. “Is dit het nou?”
  2. “Word ik hier nu echt gelukkig van?”
  3. “Wil ik dit werk de rest van mijn leven blijven doen?
  4. “Leef ik om te werken of werk ik om te leven?”
  5. “Is dit de persoon met wie ik de rest van mijn leven wil delen?”
  6. “Begin ik aan kinderen voor- of nadat ik carrière heb gemaakt?”
Is het raar als ik een quarterlifecrisis heb?

Het is helemaal niet raar om een quarterlifecrisis te hebben. Bijna driekwart van de hoogopgeleide twintigers en (begin)dertigers stelt zichzelf wel eens de vraag of dit het nou is, of ze wel op het juiste spoor zitten. Dat zijn ruim een miljoen personen. Je bevindt je dus in goed gezelschap.

Hoe kom ik eigenlijk aan een quarterlifecrisis?

Hoe kom ik er aan!? Hoe kom ik er af is misschien een betere vraag, maar die wordt zo beantwoord. Om goed antwoord te kunnen geven op die vraag is het namelijk goed om inzicht te hebben in de oorzaken. Een aantal factoren draagt bij aan het ontstaan van een quarterlifecrisis.

 

Het maakbare leven

Veel twintigers en dertigers zijn opgevoed met het idee dat ze alles kunnen worden, als ze maar hun best doen. Op één of andere manier heeft dat tot het idee geleid dat ze dan ook maar alles moeten worden. De lat ligt hoog: een zo hoog mogelijke opleiding, veel talenten ontwikkelen, creatief zijn, carrière maken, blijven groeien en ontwikkelen. Wie succes heeft, heeft het aan zichzelf te danken, wie het niet heeft, heeft het aan zichzelf te wijten. Dat legt een enorme druk op het maken van de juiste keuzes

 

Sociale vergelijking

Een tweede factor is de invloed  van de (sociale) media. Dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van mensen die – in onze ogen – een geweldig leven hebben en fantastische dingen meemaken. Dat willen we ook! Sterker nog; we willen onderscheidend zijn en nog mooiere en betere dingen doen. Een doorsnee burgerlijk leven hebben is één van onze grootste angsten. 55 procent van de twintigers en dertigers zegt zichzelf te vergelijken met leeftijdgenoten om te bepalen of ze het goed doen. Sociale media als Facebook en Instagram spelen daarin een belangrijke rol. Met de keuzes die je maakt druk je uit hoe uniek en authentiek je bent. Ook dit legt een grote druk op je.

 

Toegenomen keuzevrijheid

Wat het maken de belangrijke keuzes extra ingewikkeld maakt is het feit dat het aantal keuzemogelijkheden enorm is toegenomen. Waar voorheen het leven voor een groot deel bepaald werd door kerk en sociale klasse, ben je er nu zelf verantwoordelijk voor om invulling te geven aan je leven. Het aantal keuzealternatieven lijkt intussen onbeperkt. Het is bijvoorbeeld niet meer vanzelfsprekend om meteen na je studie te gaan werken. Je kunt nog gaan reizen, jobhoppen om werkervaring op te doen, voor jezelf beginnen of toch gewoon in loondienst te gaan. Wel erg doorsnee… En wat is nou de juiste keuze?

 

Keuzestress

Door te kiezen druk je uit wat voor jou belangrijk is. Uit onderzoek blijkt dat het makkelijker is om te kiezen uit vijf potjes jam dan uit dertig. Bij vijf potjes lukt het om tevreden te zijn met je keuze. Bij dertig potjes ligt de nadruk aak op de alternatieven die je niet hebt gekozen en krijg je gevoelen van spijt. Want dan ligt het vast en kun je niet meer voor het andere alternatief kiezen, dat misschien wel beter was. Dit mechanisme is ook van toepassing op de levenskeuzes die je moet maken. Een veelvoorkomende reactie op deze keuzestress is om belangrijke beslissingen dan maar helemaal uit te stellen. Of we kiezen niet en doen gewoon alles.  55 procent geeft aan zich pas geslaagd te voelen ‘als ik mijn persoonlijke, gezins- en arbeidsbehoeften kan verenigen’. Kortom, wanneer het leven op alle fronten ‘klopt’. En dat is hard werken…

Wat is precies het verschil tussen een quarterlifecrisis en een dertigersdillemma?

Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen een quarterlifecrisis en een dertigersdillema. Het eerste heeft dan te maken met de overgang van het studerende naar het werkende leven. Het ideaalplaatje van een succesvolle carrière, een goed inkomen, een leuk gezin, een bruisend sociaal leven en verre reizen blijkt moeilijk waar te maken en dat leidt tot een gevoel van somberehid. De werkelijkheid is minder perfect dan gedacht en soms is het gewoon hard werken om alle ballen tegelijkertijd in de lucht te houden.

Ben je eindelijk door je quarterlife heen, dan je kan zomaar te maken krijgen met een dertigersdillema. De meeste dertigers hebben maatschappelijk gezien al veel bereikt en gaan nadenken over de vraag of dit het nou is. 46 procent stelt zich regelmatig de vraag of dit het leven is waarvoor ze op aarde zijn en 36 procent voelt zich pas geslaagd ‘als ik een daadwerkelijke bijdrage heb kunnen leveren aan het maatschappelijk welzijn’.

Heeft mijn crisis of dilemma nog een bepaalde essentie?

Of je nu last hebt van een quarterlifecrisis of een dertigersdillema, vaak is het terug te voeren op zingevingsvragen. Het leven blijkt niet zo maakbaar als je dacht. Of je bent zo druk geweest met het bereiken van je maatschappelijke doelen dat je vergeten bent om goed na te denken over wat je nou echt wilt. Of juist doordat je  een bepaalde maatschappelijke positie hebt bereikt ontstaat er ruimte om na te denken over zaken als zelfontplooiing. In alle gevallen is er sprake van onzekerheid over wie je bent en waar je naar toe wilt in je leven. Het gaat eerst en vooral over het vinden van wat voor jou écht betekenisvol is en het durven maken van keuzes die daarbij passen.

Is het eigenlijk niet een enorm luxeprobleem, zo’n quarterlifecrisis?

Tsja, de vraag of je crisis of dilemma een luxeprobleem is, is eigenlijk wel een goede. Dat is het natuurlijk ook gewoon. Deze vraag doet zich namelijk pas voor als in al je materiële en sociale behoeftes is voorzien, zodat je kunt nadenken over de vraag wat je echt belangrijk vindt. Kijk de piramide van Maslow er maar eens op na. Voor eerdere generaties, die zich vooral gefocust hebben op het verbeteren van hun materiële situatie komt het dan al snel over als verwend gedrag: “wat loop je nou te zeuren, je hebt toch alles?”

 Tegelijkertijd kunnen we er ook niet zoveel aan doen. We zijn immers kind van onze opvoeding en de tijdsgeest waarin we opgroeiden (zie: Hoe kom ik aan zo’n quarterlifecrisis?). Daardoor hebben we het idee gekregen dat we alles kunnen worden wat we willen en dat er een perfect leven mogelijk is. Daarnaast hebben onze ouders massaal afstand genomen van richtinggevende kaders, waardoor wij nu onze eigen richting moeten bepalen. Dat is ingewikkeld, aangezien we de eerste generatie zijn die opgroeide met internet en social media, waardoor we zoveel meer vergelijkingsmateriaal  en keuzemogelijkheden hebben gekregen.

Is een burn-out hetzelfde als een quarterlifecrisis?

Een quarterlifecrisis is nog geen burn-out, maar kan er wel toe leiden. Bij het eerste kun je nog redelijk functioneren, bij het laatste zit je ziek thuis. Wel zijn burn-outs een toenemend probleem onder twintigers en dertigers in Nederland. Het aantal gevallen in deze leeftijdscategorie neemt inmiddels zo ver toe dat een burn-out in deze leeftijdscategorie het vaakst voor komt: 17% tegen 14% van alle Nederlanders. Een teken aan de wand?

Wat kan ik aan mijn quarterlifecrisis doen?

Om van je quarterlifecrisis af te komen is het allereerst nodig dat je even stopt met alles waar je mee bezig bent en antwoord geeft op de vraag of dit is hoe je de rest van je leven bezig wilt blijven. Als je antwoord daarop nee is, dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Uit diverse publicaties blijkt dat je écht gelukkig wordt van het aandachtig nastreven van hogere doelen (een hoger doel is een doel dat niet alleen goed is voor jou, maar ook voor je omgeving en dat bijdraagt aan de wereld). Doe aan zelfonderzoek en ga op zoek naar je eigen hogere doelen. Leer jezelf je keuzes daarop te baseren. En wil je werkelijk duurzaam gelukkig worden, richt je zelfonderzoek dan ook op de obstakels die je verhinderen om in het hier en nu met aandacht aan je hogere doel te werken. Denk aan beperkende overtuigingen, verstrengeling met je omgeving en hoe je omgaat met teleurstellingen.

Ik beloof je dus geen snelle oplossing. Daar geloof ik ook niet in. Geluk is een proces van zelfonderzoek en het leren omgaan met de uitdagingen die het leven altijd met zich mee brengt. Wel kan ik je op diverse manieren ondersteunen in je zoektocht.

Hoe kom ik meer te weten over de quarterlifecrisis en het dertigersdillema?

Je kunt net als ik allerlei media opzoeken en bekijken. Ik las en zag onder andere:

  • De boeken “Het dertigerdilemma” en “Wie ben ik, wat wil ik” van Nienke Wijnants
  • Het boek “Quarterlife. Kansen, kopzorgen en keuzes van twintigers van nu” van Aik Kramer en Thijs Launspach.
  • De televisieserie “Merlijn; de dolende dertiger”.
  • De documentaires “Alles wat we wilden” van 3DOC en “De BV IK” van de VPRO.
  • Artikelen op internet (o.a. http://waitbutwhy.com/2013/09/why-generation-y-yuppies-are-unhappy.html)
  • En nog veel meer…..

 

Je kunt natuurlijk ook altijd contact met me opnemen.

Meer weten?
Vul het contactformulier in en krijg antwoord.

1 + 6 =