Geachte heer/mevrouw,

De eerste lichting van de generatie Y en u werken al een tijdje samen. De tweede lichting – ook wel bekend als de Millenials – komt er nu aan. Inmiddels hebben we gemerkt dat u en wij niet over alles hetzelfde denken. Sterker nog; soms verschillen we behoorlijk van mening. We zijn echter nog wel een tijdje tot elkaar veroordeeld; u wilt dat het werk gedaan wordt en wij zoeken betekenisvol werk en een inkomen. Belangrijk dus dat we elkaar goed begrijpen. Als zelfverklaard vertegenwoordiger van de generatie Y beschrijf ik wat u als werkgever kunt doen om ons op weg te helpen bij onze eerste stappen op de arbeidsmarkt.

1. Wees eerlijk
Eerlijk is eerlijk. We zijn best wel een beetje verwend. We zijn in rijkdom opgegroeid en hebben van onze ouders veel positieve aandacht gekregen. We vinden onszelf best wel goed, zeker nu we net ons diploma gehaald hebben. We zijn klaar om aan de slag te gaan, om impact te hebben. Wilt u, nu wij zo eerlijk tegen u zijn, ook eerlijk tegen ons zijn? Natuurlijk helpt het om ons te lokken met traineeships, termen als high-potential en de belofte van een glanzende carrière. Maar het werkende leven is meer dan dat, toch? Carrière maken is ook gewoon heel hard werken. Dingen doen die niet zo leuk zijn. En we kunnen niet allemaal manager worden. Hoe eerlijker u daarin bent, hoe groter de kans dat we u net wat leuker vinden dan al die werkgevers die ons wel gouden bergen beloven.

2. Voed ons maar een beetje op
We doen dan wel heel zelfbewust, dat wil niet zeggen dat we al helemaal volwassen zijn. Onder invloed van televisie, reclame en social media weten we heel goed hoe we ons moeten profileren. Maar dat betekent niet dat we van binnen ook alles begrijpen of er goed mee om kunnen gaan als de dingen niet zo gaan als we willen. We kunnen best wel iemand gebruiken die ons een beetje wegwijs maakt in het (werkende) leven. Een coach of een mentor met wat inlevingsvermogen zou al heel erg helpen.

managementtaal_in_gewoon_nederlands3. Doe ff normaal
Mean and lean, paradigmashift, Six Sigma, bila, tools, processimprovement, business engineer, levelen, merchandise, escaleren. Van welk land is dat de taal? Managementland ofzo? Kunnen we alsjeblief in gewoon Nederlands praten over waar het echt om gaat? We werken toch met mensen en voor mensen? Al die andere dingen zijn vast heel belangrijk, maar dat is vast niet de kern…

4. Wees integer
Voor ons is het heel belangrijk dat we iets bij kunnen dragen aan de wereld en dat ons werk een hoger doel dient. Daarvoor hebben we leidinggevenden nodig die ons kunnen uitleggen wat het doel van de organisatie is, wat hun eigen drive is en hoe dat bijdraagt een betere wereld. Zeggen dat u leiding geven zo leuk vindt omdat u met mensen kunt werken en vervolgens alles top-down bepalen is niet geloofwaardig. Of zeggen dat u jonge mensen aantrekt om het bedrijf te vernieuwen en ons vervolgens leert het precies als u te doen. Zorg dat u ons kunt uitleggen waarom de organisatie en u doen wat jullie doen en we zijn ‘in business’!

18630793-Tired-businesswoman-sleeping-on-the-desk-in-front-of-the-computer--Stock-Photo5. Geef ons de ruimte
Scheiding van werk en privé is voor ons helemaal gaan issue. We zijn gewend om dat door elkaar heen te laten lopen. Op school deden we niet anders. Verwacht van ons alsjeblieft niet dat wij van 9 tot 5 op kantoor zitten, of van 8 tot 6. Dat geeft ons alleen maar een opgesloten gevoel. We vinden het niet prettig als u de hele tijd op onze vingers zit te kijken. Maak met ons afspraken over de taken die wij aan het eind van een bepaalde periode af moeten hebben, taken die aansluiten bij onze passies, en we vliegen voor u.

6. Verwacht niet dat we voor het gouden horloge gaan
Hoe hard u ook uw best doet om ons voor langere tijd aan de organisatie te binden, houdt er rekening mee dat dit in veel gevallen niet gaat lukken. We gebruiken de quarterlife – de periode van begin 20 tot ongeveer 35 jaar – ook om te ontdekken wat we écht willen in ons leven. Dat weten nog helemaal niet als we net van school komen. Er valt zoveel te kiezen, dus willen we graag ook verschillende dingen uitproberen. Het ligt niet alleen maar aan u.

Ik wens u en ons alvast een prettige en vruchtbare samenwerking toe. Bedankt voor uw tijd.

Hartelijke groet,

Ernst van Berkum

Coach, adviseur en schrijver gericht op twintigers en (begin)dertigers

%d bloggers liken dit: