Groot nieuws deze week: Nederland is volgens het World Happiness Report één plek gestegen op de lijst van de meest gelukkige landen ter wereld. We staan nu op de zesde plaats. Goed nieuws dus, want wie wil er nu niet in één van de gelukkigste landen ter wereld wonen? Maar het is misschien ook wel gevaarlijk nieuws, want wat zegt het over jou als je toch niet gelukkig bent? Zelf heb ik het afgelopen jaar ook veel onderzoek naar geluk gedaan. Welk beeld komt dan naar voren?

Macrogegevens
Om te beginnen is het interessant om te zien hoe het World Happiness Report tot stand komt. Het kijkt naar macrogegevens als levensverwachting, sociale verbondenheid, kwaliteit van de zorg en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Op al deze factoren scoort Nederland hoog, dus moeten we wel gelukkig zijn. In mijn eigen onderzoek kwam ik echter de volgende cijfers tegen. Zo geeft driekwart van de hoogopgeleide twintigers en (begin)dertigers aan een quarterlifecrisis of dertigersdillema te hebben. Het gaat dan over bijna 900.000 mensen. Ook kampt 17% in deze leeftijdscategorie met burn-outklachten. In geen enkele leeftijdscategorie is dat hoger! Wat zegt dit over geluk?

Geluk is persoonlijk gevoel
Ik kijk vooral naar hoe geluk op individueel niveau tot stand komt. Daarin spelen de volgende factoren altijd een rol:
– De mate waarin je een persoonlijk doel nastreeft.
– De obstakels in jezelf en je omgeving de je afleiden van je doelen.
– Het aantal betekenisvolle relaties dat je hebt.
– Hoe goed het je lukt om in het hier en nu aandacht te hebben voor wat je doet.

15-770x4251. Nastreven van een persoonlijk (levens)doel
In eerdere blogs schreef ik al over het belang van een persoonlijk (levens)doel. Het bevordert je gezondheid, helpt bij het maken van keuzes en maakt je gelukkig. Toch blijken de meeste mensen helemaal geen duidelijk omschreven levensdoel hebben. Voor organisaties vinden we dat heel normaal, maar voor onszelf voelt het vooral heel erg ongemakkelijk. Volgens psycholoog Barry Schwartz besteedt 90% van de volwassenen vervolgens de helft van hun leven aan dingen die ze liever niet doen, op plaatsen waar ze liever niet zijn. Hoe is dat voor jou? Hoe zou een helder levensdoel jou kunnen helpen?

2. Obstakels in jezelf en je omgeving
Het feit dat mensen vaak niet hun persoonlijke doelen nastreven heeft te maken met een aantal obstakels in jezelf en je omgeving. Vaak gaat het om jouw beperkende overtuigingen. Hoe vaak denk jij bijvoorbeeld niet dat je iets ‘hoort’ te doen, of vraag je jezelf af wie er nou helemaal op jouw ideeën zit te wachten? Of heb je zulke hoge verwachtingen van het leven dat je eigenlijk chronisch teleurgesteld bent. Luister daarom eens goed naar wat het stemmetje in je hoofd tegen je zegt als je (weer eens) iets niet doet wat wel heel graag wilt.

Vrienden3. Betekenisvolle relaties
Onderzoek toont keer op keer aan dat het hebben van betekenisvolle relaties je gelukkig maakt. Hoe betekenisvoller, hoe gelukkiger. Hoeveel goede gesprekken over het leven en over jouw doelen voer je tegenwoordig nog? Of ben je vooral druk bezig met alles wat ‘moet’ voor je werk, het onderhouden van je enorme digitale netwerk, sporten en allerlei andere dingen die het leven van je ‘vraagt’?

4. Aandacht in het hier en nu
Een laatste factor in het vinden van geluk is de mate waarin je in het hier en nu dankbaar bent voor wat je hebt. Dat je geniet van die mooie zonsopgang, van je partner, noem maar op. Maar als je door je drukke leven altijd onderweg bent naar het volgende agendapunt, hoeveel tijd neem jij dan om stil te staan?

Wat je kunt leren van het World Happiness Report
Het World Happiness Report zegt dus niets over hoe gelukkig jij bent. Wat kun je er dan wel van leren? Begin nou eens met aandachtig in het hier en nu te zijn, door dankbaar te zijn voor alles wat je als inwoner van Nederland wél hebt. Dankbaar dat je kinderen gezond zijn (en niet dat ze steeds lopen te zeuren), dankbaar voor het feit dat je met de auto naar je werk kan (in plaats van te balen dat je wéér in de file staat). Dankbaar dat je een droog en warm huis hebt (in plaats van dat het kloteweer is). Ik doe dit regelmatig; het maakt het leven een stuk leuker. Als jij het nu ook doet, dan zijn wij samen ook hard op weg om Nederland écht een van de gelukkigste landen ter wereld te maken!

%d bloggers liken dit: