Wat wil jij worden als je later groot bent? Ik stel deze vraag wel eens aan mijn zoontje van vijf. De antwoorden rollen er soepeltjes uit. Brandweerman! Treinmachinist! Meester op de HU! (net als zijn vader). Dezelfde vraag stel ik ook wel eens aan volwassenen. De antwoorden komen dan beduidend minder snel. Antwoorden die ik vaak krijg zijn: “Euh…”, of “Wat is dat nou voor rare vraag!?”

Doe jij wat je graag wilt?
Natuurlijk krijg ik ook best wel wat inhoudelijke reacties, al zijn die meestal niet heel scherp afgebakend. “Met mensen”, “manager”, of iets in die trant. Als ik vervolgens doorvraag om te ontdekken wat ze dan precies met mensen willen, of wat ze zo leuk lijkt aan managen, dan vinden ze het moeilijk om dat precies onder woorden te brengen. Mijn ervaring is dat weinig mensen helder hebben wat ze precies willen met hun leven, of – erger nog – dingen doen die ze eigenlijk helemaal niet willen. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Dat is jammer. Want hoe scherper jij voor jezelf hebt wat je wilt met jouw leven, hoe makkelijker het is om de juiste keuzes maken en echt je eigen leven te leiden! Het is ook onnodig, want er zijn genoeg oefeningen waarmee je dit voor jezelf duidelijk kunt krijgen. Zo kun je een top vijf van je persoonlijke waarden maken, op zoek gaan naar jouw talenten door mensen in je omgeving te vragen waar je volgens hen goed in bent en ga zo maar door.

Begin met het einde voor ogen
Volgens Stephen Covey, auteur van de Zeven eigenschappen van effectieve mensen is het belangrijk dat je begint met het einde voor ogen. Hij neemt dit heel letterlijk en vraagt je om na te denken wat je wilt dat mensen over jou zeggen op je begrafenis. Vind je dit een beetje sinister, dan kun je jezelf ook voorstellen dat je 80 bent en terugkijkt op je leven. Wat wil jij de wereld gegeven hebben?

Zo wil je niet eindigen
Voor veel mensen is het van nature makkelijker om aan te geven wat ze niet willen, dan wat ze wel willen (evolutionair bepaald). Daarom heb ik ter inspiratie een lijstje voor je met de top 5 dingen waar mensen spijt van hebben als ze terugkijken op hun leven (Bronnie Ware, Als ik het leven over mocht doen).

1. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had
Veel mensen hebben er spijt van dat ze hun leven zo hard gewerkt hebben, dat ze daardoor de jeugd van hun kinderen en het gezelschap van hun partner hebben gemist.

2. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten
Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om de lieve vrede te bewaren. Met als gevolg dat ze zich tevreden stellen met middelmaat en niet alles uit hun relaties hebben gehaald.

images3. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden
Vaak hadden mensen een groot gevoel van spijt dat ze niet genoeg tijd en energie in hun vriendschappen hebben gestoken. Deze vrienden werden ook erg gemist tijdens het stervenproces.

4. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn
Veel mensen realiseerden zich pas op hun sterfbed dat geluk een keuze is. Ze bleven teveel hangen in hun comfortzone, daagden zichzelf niet uit en waren niet werkelijk gelukkig.

5. Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens verwachtingen van anderen.
Dit was het thema dat het vaakst werd genoemd. Meestal waren nog niet de helft van de dromen waargemaakt en moesten mensen sterven in het besef dat dit de wijten was aan de eigen keuzes. Begin daarom nu al met het realiseren van je dromen. Voor je het weet is het te laat.

Wil jij voor jezelf helder krijgen wat jij wilt worden als je later groot bent, en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken, neem dan gerust contact op. Stuur me een berichtje via Linkedin of Facebook, of kijk op www.dezinzoeker.nl.

Hartelijke groet, Ernst

%d bloggers liken dit: