Deze weken organiseren we op mijn werk acteurstoetsen. Studenten moeten dan in gesprek met een acteur laten zien over bepaalde (gespreks)vaardigheden te beschikken. Er zit een docent bij die ze beoordeelt. De setting leidt er toe dat studenten het heel graag precies volgens het boekje willen doen. Het laatste dat ze willen is dat ze falen. Prima toch, zul je wellicht zeggen. Het is toch goed, als je voor het hoogste gaat?

Het leven als een groot toetsmoment
Zoals studenten omgaan met deze toets, gaan veel twintigers en dertigers om met het leven. Die gaan ook voor het hoogste. Ga maar na:
– Je kijkt naar de prestaties van leeftijdsgenoten op social media, maar bent al snel bang dat je het minder doet.
– Daardoor ligt lat ligt vaak erg hoog. Je streeft het ideale plaatje na, want dat maakt net zo gelukkig als alle anderen.
– Als je minder succesvol of gelukkig bent, dan zie je dit al snel als een persoonlijk falen.

mindsetplaatjeJe mindset leidt tot succes
Het is voor veel twintigers en dertigers behoorlijk vanzelfsprekend om een op perfectie gerichte mindset te hebben. De vraag is of deze mindset ook tot het beste resultaat lijkt. Om hier antwoord op te geven maak ik gebruik van het werk van Carol Dweck (Mindset. De weg naar een succesvol leven). Volgens haar zijn het niet alleen talent en vaardigheden die tot succes leiden. De kracht van je mindset is minsten zo belangrijk. Grofweg gezien kun je twee mindsets hebben: de statische mindset en een groeimindset.

1. De statische mindset
Iemand met een statische mindset is iemand voor wie succes hebben, slim overkomen, geaccepteerd worden en niet onder willen doen voor anderen erg belangrijk is. En wie vindt dat nou niet belangrijk? Het punt is echter dat deze mindset er ook toe leidt dat je bang bent om fouten te maken en bang bent om afgewezen te worden als je niet aan het perfecte plaatje voldoet. Hierdoor kom je niet uit je comfortzone, ga je geen uitdagingen aan en leer je minder. Maar laat het nou juist dat zijn wat je nodig hebt om gelukkig en succesvol te worden.

2. De groeimindset
Iemand met een groeimindset wil graag leren, in het vertrouwen dat het niet te voorspellen is wat er bereikt kan worden door jarenlang hard te werken en te oefenen. Met deze mindset probeer je dingen uit en leer je van de feedback die je krijgt. Het is een spannender mindset, maar het resultaat is dat je iedere nieuwe ervaring ziet als een kans om te leren en je vaardigheden te ontwikkelen. Het leidt tot actief en positief gedrag en daarmee tot succes. Ook blijken mensen met een optimistische mindset gelukkiger te zijn dan mensen met een statische mindset.

Je mindset en de quarterlifecrisis
In eerdere blogs schreef ik al dat ongeveer driekwart van de hoogopgeleide twintigers en dertigers wel eens last heeft van een quarterlifecrisis. Hier kunt je dus op twee manieren mee om gaan. Eén: je blijft zo gefocust op het ideale plaatje, dat je bang bent om te falen en niet uit je comfortzone komt. Alles blijft dan hetzelfde, maar je wordt er niet blijer van. Of je kiest er voor te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen, laat het ideale plaatje los en ziet je crisis als een kans om te leren. Dit betekent niet dat ineens alles is opgelost. Maar als je er mee aan de slag gaat en daarvoor de tijd neemt, dan kun je het vrijwel zeker wel leren. Zeker als het belangrijk voor je is. Zie je crisis daarom als een uitnodiging tot groei. Wat wil je worden als je later groot bent? Weet ik veel, zolang ik maar groei!

pathuis-falenDurf fouten te maken
Afgelopen week sprak ik alle studenten voorafgaand aan de acteurstoetsen. Het advies dat ik ze gaf: vergeet alles wat je van te voren hebt bedacht en focus je op wat er in het moment gebeurt. Misschien gaat het niet zoals je dat had bedacht, je leert er wel veel meer van. Hetzelfde advies geef ik jou. Vergeet alles wat je hebt bedacht over hoe het leven ‘moet’. Wees aanwezig in het moment, kijk wat er gebeurt, reageer daar op en vertrouw er op dat het praktisch altijd goed afloopt. Daar leer je meer van. En je wordt er veel gelukkiger van!

%d bloggers liken dit: