Oké, het is er niet één. Het zijn er vijf. Vijf plaatsen op de wereld waar mensen langer, gezonder en optimistischer leven dan waar dan ook. Blauwe zones worden ze genoemd. Mensen worden er gemiddeld 90 of 100 jaar. Ter vergelijking: In Nederland worden we gemiddeld 77,5 jaar. Over één van deze blauwe zones, het Japanse eiland Okinawa, is eind 2016 een boek verschenen, met als titel Ikigai. Wat is het geheim?

Asterix en Obelix
Tijdens het lezen van dit boek moest ik steeds denken aan Asterix en Obelix. Zoals hun dorpje dapper weerstand biedt aan de Romeinen, bieden de inwoners van Okinawa dapper weerstand aan de gestreste westerse leefstijl. Door beide plaatsen met elkaar te vergelijken wordt duidelijk hoe je een gezonder en optimistischer leven voor jezelf kunnen creëren.

Wereldkaart Het PluskompasVolg een gezond dieet
Allereerst het dieet. Zoals bekend zijn Asterix en Obelix dol op everzwijn en toverdrank. Dit zijn ook bestandsdelen van het dieet van de bewoners Okinawa. Hun toverdrank is jasmijnthee. Schijnen allemaal dingetjes in te zitten die goed voor je zijn. In tegenstelling onze Gallische vrienden eten ze weinig vlees. Maar als ze dat doen, dan is het altijd….. varkensvlees. Wat vooral opvalt is dat ze veel verschillende bonen en groenten eten. En het allerbelangrijkste; ze stoppen met eten als ze voor 80% procent gevuld zijn. Dat zie ik Asterix en Obelix nog niet doen…. Eet met mate dus!

Doe aan milde beweging
Een ander belangrijk bestandsdeel voor een gezond leven is milde beweging. Waar Asterix en Obelix regelmatig een pelotonnetje Romeinen in elkaar timmeren, werken de bewoners van Okinawa dagelijks een uurtje in de moestuin. Verder is wandelen de belangrijkste manier om zich voort te bewegen. Dat is dus wat anders dan naar de sportschool gaan om ‘groot’ te worden, of om een bikiniproof lichaam te krijgen. Ga dus wat vaker wandelen. Of begin een moestuin. Of zoek een peloton Romeinen….

Zorg voor een sterke gemeenschap
Net als Asterix en Obelix hechten te inwoners van Okinawa veel waarde aan het contact met de gemeenschap. Ze stellen hun geliefden en families op de eerste plaats en ze investeren tijd en liefde aan hun omgeving. Op Okinawa creëren ze groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen. Dat is geen gekke gedachte, want uit onderzoek blijkt dat mensen met ongeveer 15 personen zinvolle relaties kunnen onderhouden. Dump dus die honderden Facebookvrienden en ga op zoek naar die 15 mensen aan wie jij je écht wil verbinden.

Vier het leven
Ook belangrijk, grijp elke mogelijkheid om een feestje te vieren aan. Bij Asterix en Obelix werd standaard elk avontuur beëindigd met een groot banket. De bewoners van Okinawa zien waarschijnlijk het hele leven als een avontuur, want die vieren zo ongeveer dagelijks feest. Wees dus royaal in je dankbaarheid voor de mooie dingen in het leven en vier ze!

Breng je levensdoel in kaart
Misschien wel het belangrijkste bestandsdeel voor een gezond en optimistisch leven is het hebben van een levensdoel, een Ikigai. Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want soms kost het tientallen jaren om je Ikigai te ontdekken. Voor Asterix en Obelix lag dat eenvoudiger. Die wilden gewoon de Romeinen verslaan. Het levensdoel van de mensen op Okinawa heeft altijd te maken met de gemeenschap of met het dienen van het grotere geheel. Een glanzende carrière of veel geld verdienen vinden ze niet zo belangrijk. Hun devies? Ga nooit met pensioen, maar blijf altijd je doel nastreven.

za2_ikigai1-1Wat is jouw Ikigai?
Tenslotte is het heel gezond om regelmatig je Ikigai met anderen te delen. Bij deze dus: het is mijn levensdoel om jou – twintiger en dertiger in het bijzonder – uit te dagen om na te denken over wat je écht belangrijk vindt en je leven in te richten vanuit deze principes.

En wat is jouw Ikigai? Ik daag je uit dit te delen met jouw omgeving, bijvoorbeeld als reactie op deze blog. Ben je er nog niet uit, niet getreurd. Soms heb je gewoon wat meer tijd nodig om je levensdoel te ontdekken. Ik heb er zo ongeveer mijn hele quarterlife voor nodig gehad.

%d bloggers liken dit: