Ernst van Berkum

Trainer en coach

Hoi. Ik ben Ernst en het is mijn doel
om jou – millenial – uit te dagen je hart te volgen en daarmee de wereld een (beetje) mooier te maken.

 Om je uit te leggen waarom ik mezelf dit doel gesteld heb, wil ik je vertellen over teleurstellingen, langgekoesterde dromen en waarom het zo belangrijk is dat je die najaagt.

Volgen van je hart

De meest directe aanleiding om met De Zinzoeker te starten was dat ik in korte tijd twee keer een promotie naar een leidinggevende functie ben misgelopen. Dat dwong mij goed na te denken over mijn ambities. Was het nu al tijd om mijn droom om coach te worden waar te maken? Of moest ik vasthouden aan het idee dat ik een betere coach zou worden als ik eerst ervaring opdeed als leidinggevende?

Ik besloot een jaar uit te trekken om te kijken hoe het me zou bevallen om me te ontwikkelen als coach. Maar wat voor coach word je dan? Op welke doelgroep en op welk vraagstuk richt je jezelf? Het was net in de periode dat ik veel twintigers en dertigers, millenials, in mijn omgeving met burn out-klachten zag uitvallen, waaronder mijn vrouw. De vraag hoe dit toch kwam was snel gesteld. Wat maakt toch dat deze stuk voor stuk jonge, gezonde en energieke mensen zichzelf zo voorbij lopen?

 Mijn quarterlife, eindigend met een burn-out

Het riep herinneringen op aan mijn eigen twintiger en dertiger jaren, een periode van geluk, maar ook van zoeken, uitproberen en teleurstellingen. Zo heb ik op mijn twintigste een punt gezet achter mijn eerste studie en ben ik aan nog eens twee studies begonnen, waarvan ik alleen de laatste afrondde. Tussendoor heb ik een jaar in Australië gereisd maar na dat jaar had ik erg veel moeite om mijn plek in Nederland weer te vinden. Ook de overgang van het studerende leven naar het werkende leven vond ik pittig. Door een sterke focus op prestaties verdween het werken vanuit mijn hart naar de achtergrond. Bovenop dit alles heb ik zelf moeten ervaren wat de gevolgen zijn als je jezelf te lang voorbij loopt en kwam ook ik met een burn-out thuis te zitten.

 

Altijd gelukkig?

Coaching (en training) van millenials dus. Dus deed ik onderzoek naar  de twintigersdip, de quarterlife(crisis) en het dertigersdilemma. Naar persoonlijk leiderschap, sociale psychologie en geluk. Ook sprak ik met veel twintigers en dertigers. Ik leerde dat er goede verklaringen zijn voor het feit dat zoveel millenials vastlopen en wat er aan te doen is. Maar ook dat er veel methodes zijn die beloven dat je door het toepassen van een eenvoudige truc gelukkig kunt worden. Of  dat je altijd gelukkig en succesvol kunt zijn. Maar wat als dat je niet lukt? Heb je dan gefaald, een idee dat veel twintigers en dertigers toch al hebben?

Gelukkig kwam ik ook methodes tegen die realistischer waren. Methodes die stellen dat er geen snelle oplossing is om gelukkig te worden en dat het vooral gaat om het ontwikkelen van je bewustzijn en van je gewoontes. Of methodes die beschrijven dat de mens een samenspel van verschillende facetten als denken, voelen en doen is en dat geluk draait om een gezonde balans daartussen. Geen van die methodes was echter specifiek gericht op de belevingswereld van millenials.

 De kordaat-benadering

Daarom besloot ik een eigen benadering te ontwikkelen. Deze heb ik de kordaat-benadering genoemd. Kordaat betekent dat je, ook in tijden dat het tegenzit, vastberaden toewerkt naar jouw zelfverkozen doelen en dat is precies wat nodig is om het geluksgevoel te kunnen ervaren. De kordaat-benadering bestaat uit zeven bouwstenen (géén zeven stappen, want het leven is geen stappenplan) waarmee je leert hoe je een betekenisvol en aandachtig leven creëert. Alle diensten van De Zinzoeker zijn op deze unieke benadering gebaseerd. Met het ontwikkelen en uitwerken van de kordaat-benadering is  een tweede  langgekoesterde droom bijna in vervulling gekomen. Momenteel leg ik de laatste hand aan een boek. Binnenkort hoop ik deze ook daadwerkelijk uit te geven.

 Tenslotte

Met De Zinzoeker hoop ik je te inspireren om een betekenisvol en aandachtig leven voor je zelf te creëren, en dat je leert om vaker gelukkig te zijn. Lukt dat, dan laten we aan de wereld zien dat het niet nodig is om dingen te doen waarvan je niet echt gelukkig wordt of waardoor je jezelf alleen maar voorbij loopt.  Daarmee brengen we tot slot een laatste langgeskoesterde droom in vervulling; dat we met elkaar de wereld steeds een beetje mooier maken.

 Ik wens je veel geluk toe!

 

Kort cv

  • 2017 – heden. Trainer en coach bij De Zinzoeker.
  • 2011 – heden. Werkzaam als docent, trainer en coach (o.a. professionalisering, ondernemerschap, ethiek, rouw en verlies) bij de Hogeschool Utrecht.
  • 2009 – 2011. Medior (beleids)adviseur bij een groot adviesbureau voor de publieke sector. Verschillende opdrachtgevers binnen het sociaal domein.
  • 2006 – 2009. Begin van loopbaan als trainee bij een groot adviesbureau voor de publieke sector. Opleiding gericht op het verwerven van professionele (advies)vaardigheden.
  • 1995 – 2005. Omzwervingen door binnenland, buitenland en langs drie studies. Eind 2005 cum laude afgestudeerd aan de opleiding Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Meer weten?
Zie mijn LinkedIn-account voor een uitgebreid C.V