Regelmatig wordt mij gevraagd wat dat toch is, die quarterlife. Om het makkelijk te maken verwijs ik dan naar de bekendere midlife en zeg dat de quarterlife daar het jongere broertje (of zusje) van is. Hoewel er wat discussie is over de exacte leeftijdsgrenzen – ik ga uit van ergens begin twintig tot halverwege de dertig – kun je het  zien als de langere levensfase van het volwassen worden. Wat dat dan ook betekent.

Quarterlifecrisis
Net als de midlife kent ook de quarterlife zijn eigen crisis. Gaat het bij de midlifecrisis vooral om het met enige spijt terugkijken op het leven tot nu toe, mensen met een quarterlifecrisis kijken vooral vooruit en stellen zichzelf de vraag wat ze toch moeten doen om gelukkig te zijn. En wat doe je als je onzeker bent over wat je moet met je leven? Dan kijk je naar anderen – vooral naar die anderen die wel gelukkig lijken te zijn – en je doet wat zij doen. Tot je merkt dat je daar ook niet gelukkig van wordt en het volgende probeert. Vervolgens hoppen al die quarterlifers van de ene baan naar de andere, zappen ze tussen relaties en gaan ze op wereldreis ‘om zichzelf beter te leren kennen’.

3806-thumb

Zoektocht naar geluk werkt niet
Laatst had ik een coachingsgesprek met zo’n twintiger. Ook hij vroeg zichzelf af wat hij toch moest doen om gelukkig te worden. Een andere baan zoeken? Weer aan een opleiding beginnen? Voor langere tijd op familiebezoek in Canada? Hij kwam er niet uit. Net als veel quarterlifers. Dat komt doordat er twee dingen mis zijn met de vraag hoe je gelukkig moet worden. Het eerste is dat je door deze vraag te stellen in feite zegt dat je nu niet gelukkig bent. Word je dus niet gelukkig van. Het tweede is dat geluk helemaal niet maakbaar is. Het is een bijproduct van iets anders.

Geluk als bijproduct
Om gelukkig te kunnen worden is het veel belangrijk dat je jezelf de vraag stelt wat jouw doel is in dit leven. Als je jezelf vervolgens uitdaagt om heel aandachtig aan dat doel te werken ontstaat iets wat je het geluksgevoel zo kunnen noemen. En hoe ‘hoger’ dat doel – hoe meer het bijdraagt aan anderen en aan een betere wereld – hoe gelukkiger je er van wordt.

ikigai-300x298In een eerdere blog schreef ik al over het belang van een levensdoel en hoe dit bijdraagt een lang en gezond leven. Maar ook dat het soms tientallen jaren kost om te ontdekken wat jouw levensdoel precies is.

Je hebt je levensdoel ontdekt als je antwoord kunt geven op de volgende vragen:

  • Waar houd je van? Wat je vind je leuk om te doen?
  • Waar ben je goed in? Wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Wat heeft de wereld nodig? Wat zijn jouw waarden en wat wil je de wereld geven?
  • Waar wordt je voor betaald. Kun je er je baan van maken?

Mijn zoektocht naar geluk
Dat is nogal wat. Ik heb mijn hele quarterlife nodig gehad om het antwoord op deze vragen te vinden. Concreet betekende dat twee mislukte en één afgeronde studie. En jaar backpacken in Australië. Meerdere banen met nog meer functies. Een aantal gebroken harten. Een worsteling met het lidmaatschap van de kerk waarin ik opgroeide. En meerdere mensen in mijn directe omgeving met burn-outklachten. Ondanks alles wat ik meemaakte is het me toch gelukt om regelmatig gelukkig te zijn. Maar dat lukte niet op momenten dat ik mezelf afvroeg wat ik toch moest doen om gelukkig te worden. Dat lukte pas op de momenten dat ik accepteerde dat er zonder ongeluk ook geen geluk kan bestaan en dat ik mijn geluk vooral moest zoeken in de zoektocht naar mijn levensdoel.

Het geluk van de zoektocht
Gebruik je quarterlife dus goed. Zie het als de langere fase om je levensdoel te ontdekken. Probeer verschillende dingen uit. Hop, zap en reis. Experimenteer en leer. Maar doe dat niet met als doel om gelukkig te worden. Zoek het geluk in de zoektocht naar je levensdoel. Dat is al een doel op zich. En je weet nu; geluk is dan nooit ver weg.

Is of was jouw quarterlife ook zo’n zoektocht naar geluk? Of lukte het je jouw geluk te vinden in de zoektocht? Hoe lukte je dat? Deel jouw ervaringen door te reageren op dit bericht en help andere quarterlifers bij hun zoektocht. Meer weten? Surf dan naar www.dezinzoeker.nl of mail naar info@dezinzoeker.nl.

%d bloggers liken dit: