Ben jij ook wel eens zo moe dat je het liefst de hele dag in je bed blijft liggen? Of een week? Ik heb dat gevoel nu al zo’n drie maanden. Om je een beeld te geven van hoe dat komt beschrijf ik kort hoe mijn dagen er uit zien. Het begint rond zes uur als de kinderen klaarwakker naast mijn bed staan. Daarna is het rennen en vliegen. Mezelf en de kinderen klaar maken voor de dag, de file in, mailtjes wegwerken, les geven, bijpraten met collega’s, verslagen beoordelen, notities schrijven, overleggen, coachingsgesprekken, opleiding doen, weer de file in, eten koken en spelen met de kinderen.

Als de kinderen rond half negen eindelijk slapen heb ik tijd voor mezelf. Meestal betekent dat bijpraten met mijn vrouw, sporten, social media checken, filmpje kijken of afspreken met vrienden. Op zich allemaal leuke dingen. Maar de afgelopen maanden zat ook ieder weekend helemaal vol: boodschappen doen, weekendjes weg, familiebezoek, verjaardagen, uitjes, boek schrijven, uitbouwen van De Zinzoeker. Rust pakken schoot er ernstig bij in. Dan is het allemaal niet zo leuk meer…..

Spitsuur van het leven
Nou ben ik niet de enige die zo druk is. Volgens het CBS kampt bijna 17% van de quarterlifers met burn-outklachten. Niet zo verrassend trouwens, als je bedenkt dat deze levensfase ook wel het spitsuur van het leven wordt genoemd. Je settelt je, krijgt kinderen, maakt carrière, onderhoudt een sociaal leven en sport om in vorm te blijven. En bij alles wat we doen ligt de lat hoog, want we zijn bang om achterop te raken bij onze generatiegenoten. We proberen krampachtig het ideale plaatje waar te maken, wat dat dan ook moge zijn. Het één is nog niet gedaan of we zijn alweer onderweg naar het volgende.

Comfort of uitdagen?
De onderstaande figuur helpt om te begrijpen hoe deze constante drukte kan leiden tot burn-outklachten.

comfort_zone

Het beste is het om regelmatig heen en weer te pendelen tussen je comfortzone en je leerzone. Je zit in je comfortzone als je een comfortabel leven voor jezelf hebt gecreëerd. Lekker op zijn tijd, maar niet echt uitdagend. Een ingekakt burgerlijk leventje komt dan al snel dichterbij. En dat kan natuurlijk niet, want wie wil er nu doorsnee zijn? Daarom is het goed om regelmatig naar je leerzone te gaan. In de leerzone zit je als je jezelf uitdagende maar haalbare doelen stelt en daarvoor een gepaste inspanning moet leveren. Een mooie bijkomstigheid is dat dit het geluksgevoel bij je oproept. In de leerzone wil je dus graag zitten.

Paniek!
Heb je echter – net als ik – het gevoel steeds achter de feiten aan te lopen, ben je constant van het een naar het andere aan het rennen, dan zit je in de paniekzone. Je doelen zijn hoger je feitelijk aankan. Op zich geen probleem, zolang het maar bij af en toe blijft. Net zoals een elastiekje niet altijd gespannen kan staan omdat het anders scheurt, kan ook jij niet altijd gespannen staan. Maar dat is dus wel wat er bij die 17% van de twintigers en dertigers gebeurt. Ze zijn ‘gescheurd’ geraakt tussen dat wat ze allemaal ‘moeten’ en dat wat ze daadwerkelijk aankunnen.

hangmat-met-boek

Rust is de sleutel
Het niet zozeer de stress of de drukte die je in de problemen brengt. Dat komt vooral door een gebrek aan ontspanning. Maar hoeveel rust heb je nu werkelijk als je steeds bezig bent met het volgende op je lijstje? Als je elk verloren moment je smartphone er bij pakt en jezelf nog meer prikkels bezorgt? Als je idee van een avondje ontspannen inhoudt dat je heel veel afleveringen van je favoriete serie achter elkaar bekijkt? Om goed te kunnen functioneren heb je regelmatig stilte en rust nodig. Anders ren je door en blijf je druk.

Bedrijfsarts
Omdat ik me zorgen maakte over mijn vermoeidheid heb ik ongeveer een maand geleden een gesprek gehad met de bedrijfsarts. Die was er snel uit een stuurde me vervroegd met vakantie. Op doktersadvies heb ik nu tijd om dingen te doen met aandacht, zonder steeds bezig te zijn met het volgende. En geniet ik van mijn vrije tijd met familie en vrienden. Nog steeds moet ik mezelf af en toe dwingen een aantal keer per dag even helemaal niets te doen. Niet te lezen, niet te praten, niets te kijken en als het even kan niet te denken. Dat lukt steeds beter. Eindelijk rust…

Ben jij ook zo moe van je jachtige leven? Wil jij weten hoe je meer rust, aandacht en geluk voor jezelf kunt creëren? Neem dan gerust contact op door een reactie op deze blog achter te laten. Of stuur een mail naar info@dezinzoeker.nl.

%d bloggers liken dit: