Je bent zo goed als je laatste prestatie! In onze prestatiemaatschappij draait het allemaal om succes. En ben je niet succesvol, dan heb je gefaald! Dus tel je alleen maar mee als je steeds hoger op de maatschappelijke ladder komt, als je het altijd druk hebt, constant bereikbaar bent en het perfecte lichaam hebt.

Methodes voor gegarandeerd succes

De zelfhulpliteratuur speelt hier gretig op in. De belofte: we kunnen allemaal net zo succesvol worden als Elon Musk, Kylie Jenner of Jeff Bezos, de helden van ons tijd, mits we dit 7-stappenplan of hun deze methode maar precies toepassen. Een paar credo’s op een rij: master your mindset! Vraag, geloof en ontvang! Denk in overvloed! Samengevat: verander je denken en je verandert je leven. Om drie redenen reden heb ik moeite met deze schijnbare maakbaarheid van succes. In twee blogs ga ik hier dieper op in. Vandaag reden 1: het is niet hoe het leven werkt en reden 2: het is niet hoe geluk werkt.


1. Het is niet hoe het leven werkt

Het is allereerst interessant om eens te kijken hoe al die methodes en stappenplannen gericht op succes tot stand komen. Vaak wordt aan al succesvolle mensen – ondernemers, sporters, schrijvers, popsterren, zelfhulpgoeroes – gevraagd wat zij toch hebben gedaan om zo succesvol te worden, met het idee dat als jij hetzelfde doet jij net zo succesvol kunt worden. Zo op het eerste gezicht een logische insteek. Toch? Klein probleempje echter; het is helemaal niet hoe het leven werkt.

Laat ik mezelf eens als voorbeeld nemen. Ik probeer al járen een (zelfhulp)boek te schrijven over hoe het leven volgens mij echt werkt. Dat het bijvoorbeeld beter is om een betekenisvol en aandachtig leven na te streven, dan steeds maar voor geluk en succes te gaan. Dat schrijven duurt al met al dus best lang. Wat zeggen al die zelfhulpgoeroes dan? Misschien komt dit je bekend voor: “stel jezelf een duidelijk doel en focus! Net zoals ik toen ik ontslag nam, mezelf opsloot in mijn appartement op Ibiza en na drie maanden mijn boek af had.”

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan het me nou niet bepaald veroorloven om mijn baan op te zeggen. En een appartement op Ibiza heb ik al helemaal niet. Wat ik wel heb is een gezin met twee energieke kinderen, een lieve vrouw die door omstandigheden niet de bijdrage kan leveren die ze graag wil leveren en een hypotheek die elke maand afgelost moet worden. Dus ben ik al blij als ik iedere week een paar uur kan vinden om aan mijn boek te werken.

Kortom; fuck succes! Leef als een krentenbol. Veel gewoons met af en toe een succes. En dat is helemaal niet erg.


Wat is er eigenlijk mis met een gewoon leven?

Daarnaast; wat is er eigenlijk mis met een gewoon leven? Waarom zou je niet gewoon een kantoorbaan mogen hebben, of fietsenmaker of onderwijzer mogen zijn? Dat is al moeilijk genoeg. Kijk ik weer naar mezelf, dan ben ik er bepaalde periodes in mijn leven best aardig in geslaagd om het ideaalplaatje van succes waar te maken: ik heb gereisd, ben trainee geweest en ben voor mezelf begonnen. Maar dat waren eerlijk gezegd de makkelijker perioden in mijn leven. Veel moeilijker vond ik de momenten waarop het niet ging zoals ik wilde, de momenten waarop ik moest accepteren dat mijn leven misschien wel helemaal niet zo bijzonder was, de periodes dat ik mijn auto vijf dagen per week de file in stuurde om naar mijn werk te gaan, gewoon omdat de situatie dat van me vroeg. Maar hoe je dat nou doet, een doodnormaal leven leiden en daar tevreden mee zijn, dat vertellen al die succesmethodes ons niet.

Kortom; fuck succes! Leef als een krentenbol. Veel gewoons met af en toe een succes. En dat is helemaal niet erg.


2. Het is niet hoe geluk werkt

Waarom vinden we succes eigenlijk zo belangrijk? Volgens mij komt dat omdat we denken dat als we succesvol zijn, we dan ook gelukkig zijn. Het zijn synoniemen voor elkaar geworden. Hoewel het een het ander niet uitsluit, is dat niet terecht. Succes betekent namelijk dat je jouw doelen bereikt, geluk vraagt dat je daar op een ontspannen en aandachtige manier naar toewerkt. Een succes op zijn tijd is wel lekker, want dat bevestigt dat je zinvol bezig bent, het is echter niet het belangrijkste. Sterker nog, succes is misschien wel een van de grootste bedreigingen voor geluk. Want als jij succesvol bent, ook als dat niet aansluit bij wat je echt belangrijk, dan geeft je dat toch een kick. En als je een mooi huis hebt, een mooie auto rijdt en meerdere keren per jaar op vakantie kan gaan, waarom zou je dan eigenlijk stil staan bij de vraag of je wel écht gelukkig bent. Maar geloof me, vroeg  of laat komt die vraag toch. Welk antwoord geef je dan?

Kortom; fuck succes! Leef als een krentenbol. Veel aandachtig toewerken met af en toe een succes. En dat is helemaal niet erg.

Tenslotte

In mijn volgende blog beschrijf ik nog een reden waarom we ons misschien maar niet zoveel moeten aantrekken van methodes die ons beloven dat we altijd succesvol kunnen zijn. Het is namelijk niet alleen hoe het leven en geluk werken, het is ook niet hoe jij werkt. Wil jij meer weten over hoe het leven echt werkt? Leren waarom het veel belangrijker is om een betekenisvol en aandachtig leven na te streven dan om succesvol te willen zijn? Meld je dan aan voor de Zin in je quarterlife-introductieworkshop van 19 februari in Zwolle, 25 maart in Velp (bij Arnhem) of 22 april in Amsterdam

%d bloggers liken dit: