Je bent zo goed als je laatste prestatie! In onze prestatiemaatschappij draait het allemaal om succes. En ben je niet succesvol, dan heb je gefaald! Dus tel je alleen maar mee als je steeds hoger op de maatschappelijke ladder komt, als je het altijd druk hebt, constant bereikbaar bent en het perfecte lichaam hebt.


Methodes voor gegarandeerd succes

De zelfhulpliteratuur speelt hier gretig op in. De belofte: we kunnen allemaal net zo succesvol worden als Elon Musk, Kylie Jenner of Jeff Bezos, de helden van ons tijd, mits we hun 7-stappenplan of hun unieke methode maar precies toepassen. Een paar credo’s op een rij: master your mindset! Vraag, geloof en ontvang! Denk in overvloed! Samengevat: verander je denken en je verandert je leven.

Om drie redenen reden heb ik moeite met deze schijnbare maakbaarheid van succes. In twee blogs ga ik hier dieper op in. Vandaag deel twee en reden drie: het is niet hoe jij werkt. In deze blog leg ik je uit hoe het volgens mij wel zit.


3. Het is niet hoe jij werkt!

Stel jezelf nou eens voor dat je een best gewoon leven hebt. Maar je bent daar niet bepaald tevreden mee. Je hebt dan statusangst en doet hard je best – bijvoorbeeld met behulp van al die zelfhulpmethodes – je denken te veranderen om ook zo succesvol te worden. In psychologische zin heb je dan stress.

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Nou doet stress van alles met je brein. Eén van de dingen is bijvoorbeeld dat het de werking van je prefrontale cortex, het gedeelte in je brein dat verantwoordelijk is voor je rationele beslissingen, ernstig vermindert. Anders gezegd: je denkt even niet zo goed. Probeer dan nog maar eens je denken te veranderen.

Daarbij komt dat we in ons leven allerlei strategieën hebben ontwikkeld om op stress, wat door ons brein gesignaleerd wordt als een vorm van gevaar, te reageren. Elke keer als we stress ervaren worden deze strategieën binnen twee seconden na de feitelijke gebeurtenis automatisch geactiveerd. We zijn ons dan niet bewust van ons denken en ons gedrag. Dit wordt ook wel afweergedrag genoemd, een strategie om mogelijk gevaar en pijn af te wenden.

Hoewel iedereen zijn eigen unieke afweerstrategie heeft, zijn er vier basisstrategieën te onderscheiden. Welke basisstrategie bij jou dominant is hangt af van de mate waarin je meer een vechter of een vluchter bent en of je meer rationeel of meer sociaal georiënteerd bent. De vier basisstrategieën zijn: de voeler, de denker, de prater en de doener. Ik heb bijvoorbeeld veel van de voeler in mijn afweerstijl. Dat betekent dat ik me sterk bewust ben van mijn gevoel en daar vaak mijn gedrag door laat bepalen. Dus doe ik wel eens dingen niet omdat ‘het niet goed voelt’, of omdat ‘ik moe ben’. Niet bepaald een recept voor succes.

Photo by Alain Rieder on Unsplash

De doener is juist meer van het doen zonder stil te staan bij zijn gevoel of zijn denken. De doener doet dat om alles in orde te krijgen, zodat hij of zij ook geen stress meer hoeft te ervaren. Dat ‘denkt’ ie in ieder geval, want hoeveel stress kost het wel niet om steeds alles op orde te moeten hebben? Het zijn dan ook vaak de doeners die maatschappelijk succesvol zijn. Succesvol worden door je ‘denken’ te veranderen? Interessante gedachte, maar ook niet meer dan dat. Als je een doener ben misschien. Voor de meeste mensen geldt echter dat hun automatische reactie op stress een ander gevolg heeft en succes niet vanzelfsprekend is.

Hoe je dan wel je gedrag verandert? Door elke keer als je stress ervaart waar te nemen wat jouw automatische reactie is, welke gedachten en gevoelens je daarbij hebt, jezelf te beseffen dat je deze hebt en niet bent, en dat je vrij bent om te kiezen voor wat echt belangrijk voor je is. Maar dat gaat niet vanzelf en het vraagt tijd om jezelf daarin te oefenen.

Kortom; fuck succes! Leef als een krentenbol. Veel automatisch gedrag met af en toe een bewuste handeling. En dat is helemaal niet erg.


Tenslotte

De moraal van dit verhaal? Fuck succes! Leef als een krentenbol! Veel brood en weinig krenten. En dat is helemaal niet erg. Want als je die krentenbol eens heel aandachtig proeft dan is dat brood van zichzelf al best wel lekker. En merk je dat die krenten eigenlijk veel lekkerder zijn als je die maar af en toe proeft. Net zoals in het echte leven!

Wil jij meer weten over hoe het leven echt werkt? Leren waarom het veel belangrijker is om een betekenisvol en aandachtig leven na te streven dan om succesvol te zijn? Meld je dan nu aan voor de Zin in je quarterlife-introductieworkshop van 19 februari in Zwolle, 25 maart in Velp (bij Arnhem) of 22 april in Amsterdam.

%d bloggers liken dit: