Foto door Tim Gouw op Unsplash

Halverwege maart publiceerde de overheid in het kader van de corona-bestrijding een lijst met vitale beroepen: de cruciale beroepsgroepen die nodig zijn om de samenleving draaiende te houden. Op deze lijst staan onder andere het personeel in de zorg, het personeel in het onderwijs en de kinderopvang, medewerkers in de voedselketen, professionals van de hulpverleningsdiensten en vuilnismannen.

Niet op de lijst staan beroepen als risicomanagers bij verzekeraars, managers bij banken of reclamemakers. Is al dat werk waar we tot voor kort zo druk mee waren dan misschien toch wat minder vitaal dan we altijd dachten?

Bullshit jobs
Twee jaar geleden verscheen er een in dit verband interessant boek: Bullshit jobs van David Graeber (2018). Hij definieert een bullshit job als een vorm van betaald werk die zo volkomen zinloos, overbodig of schadelijk is dat zelfs de werknemer het bestaan ervan niet kan rechtvaardigen, hoewel de werknemers zich, als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden, verplicht voelt om te doen alsof dit niet het geval is. Het gaat hierbij overigens niet alleen om banen als geheel. Er zijn namelijk maar weinig banen zonder een paar nutteloze aspecten. Denk aan al die oeverloze vergaderingen, of het bijhouden van dat administratiesysteem waar toch niemand iets mee doet. Wat blijkt: 40% van de van al het werk in Nederland wordt als bullshit ervaren! Wat ook blijkt: bullshitbanen betalen in tegenstelling tot veel van de vitale beroepen meestal erg goed.

Druk man!
Waarom besteden we zoveel tijd aan werk dat we eigenlijk helemaal niet zinvol vinden? Volgens Graeber heeft dit alles te maken met het feit dat werk, dat voorheen beschouwd werd als een middel om een bepaald doel te bereiken (werken om te leven) steeds meer een middel op zich is geworden (leven om te werken). We ontlenen onze eigenwaarde aan hoe hard we werken. En hoe zinlozer het werk, hoe harder we vaak werken. Druk zijn geeft namelijk status. Vooral millenials hebben last van dit ‘werkisme’. Vraag hen eens hoe het met ze gaat en grote kans dat je het volgende antwoord krijgt: druk man!

Even wat minder bullshit
Door de huidige situatie worden we gedwongen om een pas op de plaats te maken. Aan een kant brengt dat allerlei uitdagingen met zich mee, want hoe ga je om met de angst en onzekerheid die deze ziekte ook met zich mee brengt? Aan de andere kant biedt deze situatie, hoe vervelend ook, kansen. Want juist door de afstand die er nu is en je even wat minder druk bent kun je reflecteren op welke aspecten van jouw werk jij als bullshit ervaart. Natuurlijk zijn er allemaal redenen om dat niet te doen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld blijven wijsmaken dat jouw baan echt geen bullshit is. Of dat het fijn dat deze baan je een bepaalde leefstijl garandeert (heb je nu ook een stuk minder aan). Eén klein probleempje: status en geld maken niet gelukkig, een zinvolle bijdrage leveren wel.

Hoe vitaal is jouw werk?
Gebruik de tijd die je nu hebt daarom eens om na te denken over hoeveel bullshit er eigenlijk in jouw baan zit. Welke aspecten zijn toch niet zo ‘vitaal’ zijn als je altijd dacht. Je kunt dit doen door onderstaande vragen te beantwoorden:

Photo by Laurenz Kleinheider on Unsplash

  1. Welke aspecten van mijn werk mis ik nu het meest? Ik mis bijvoorbeeld de mooie ontwikkelgesprekken met studenten en coachees en het contact met collega’s.
  2. Welke aspecten van mijn werk mis ik helemaal niet en kunnen me eigenlijk gestolen worden? Zelf mis ik totaal niet de sleur van het elke dag in de file stappen en de enorme drukte die het nakijken van stapels verslagen keer op keer met zich meebrengt.
  3. Wat vind ik prettig aan de huidige situatie? Kijk ik naar mezelf dat vind ik het eigenlijk best fijn om zoveel tijd met mijn vrouw en kinderen te hebben en daarin ook te merken dat ik meer geduld heb dan anders.
  4. Wat vind ik juist niet prettig aan de huidige situatie? Wat ik niet prettig vind is dat ik niet zomaar even weg kan gaan en er bij alles in het openbare leven moet nadenken of ik wel voldoende afstand houd.

Zet je antwoorden op een rij en maak een plan voor hoe je er voor zorgt dat straks, als het gewone leven weer begint, je werk wat minder bullshit bevat en meer in lijn is met wat voor jou écht betekenisvol is. Dat hoeft niet meteen helemaal perfect te zijn. Dat is het leven ook niet, zoals nu wel blijkt. Zolang je maar wel een beetje de goede kant op gaat.

Contact
Wil je hier eens met een onafhankelijke buitenstaander over te praten? Of wil je eens sparren over hoe je met de huidige situatie om gaat? Dan kun je gerust contact opnemen. Klik hier voor mijn contactgegevens.

 

%d bloggers liken dit: